Tuonelan joutsen -jälkiruoka

Marenkijälkiruoka

Olen halunnut kokeilla marenkijoutsenten tekoa jo jonkin aikaa, ja näin Suomi 100-juhlavuotena sain hyvän syyn vihdoinkin tarttua tähän ideaan. Aluksi ajattelin tietenkin laittaa joutsenen uimaan siniseen veteen, jolloin saisin jälkiruoasta sinivalkoisen, mutta sitten mieleeni hiipikin ajatus Tuonelan joutsenesta. Siinä olisi enemmän särmää ja vanhaa mytologiaa, ja saisin yhdistettyä samaan jälkiruokaan kansallislintumme joutsenen, kansalliseepoksemme Kalevalan ja vielä kasnallismakeisemme salmiakin/lakritsin!

Muutenkin Tuonelan joutsen on mielestäni ajatuksena jotenkin ihana: kaunis valkea lintu Tuonen mustassa virrassa, pieni valon pilkahdus jokea ylittävien vainajien silmille. Kaiken kuolemaan liittyvän ei tarvitse olla synkkää ja pelottavaa.

Laitoin Tuonelan joutsenen uimaan pehmeään hopeatoffeekastikkeeseen, ja tasapainotin marengin ja valkosuklaa-mascarponevaahdon makeutta kirpeillä karpaloilla. Kaiken kaikkiaan jälkiruoan makumaailmasta tuli herkullisen kontrastinen, sopien hyvin Tuonelan joutsen-teemaan.

Tällä ohjeella marenkia tulee aika reilusti, jolloin voit huoletta harjoitella pursottamista ja joutsenten muotoa ensimmäisillä pursotuksillasi, eikä haittaa jos joku joutsenen kaula rikkoutuu irroittaessasi marenkia leivinpaperista.

Muut Suomi 100 -reseptini voit käydä katsomassa täältä.



Tuonelan joutsen
(n. 6 kpl)

Ainesosat


Wanhanajan marenki
  • 4 munanvalkuaista
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl väkiviinaetikkaa (tai sitruunamehua)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • (1/4 tl vaniljajauhetta)
  • ripaus suolaa


Hopeatoffeekastike
  •  1 dl kuohukermaa
  • 1 dl maitoa
  • n. 20 hopeatoffeekarkkia
  • 3 tl apteekin salmiakki -mixeriä
  • (mustaa karamelliväriä)

Valkosuklaa-mascarponevaahto
  • 2 dl  vispikermaa
  • 250g mascarponejuustoa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 100g valkosuklaata 

Päälle
  • karpaloita/puolukoita/granaattiomenaa ja ohueksi viipaloitua punaista omenaa.

Valmistusohje

Marenki
  • Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa kunnon kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi.
  • Lisää etikka ja ripaus suolaa.
  • Lisää sokeri sekä vaniljasokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnes marenki muuttuu tahmeaksi massaksi. Lisää vaniljajauhe loppuvaiheessa vatkausta.
  • Pursota massasta "S:n" muotoisia joutsenen kauloja sekä siipiä/kylkiä leivinpaperille. 
  • Pursota kaulat mielellään pyöreällä tyllalla ja siivet tähtityllalla. 
  • Mitä isommalla tyllalla pursotat kaulat, sitä vähemmän tarvitsee pelätä niiden katkeavan irrottaessasi niitä leivinpaperista.
  • Aloita kaulan pursotus alhaalta. Pään kohdalla voit pursottaa hetken liikuttamatta kättäsi, jolloin saat joutsenelle pään.
  • Lopetettuasi pursottamisen koita vetäistä tyllalla joutsenelle nokka (älä nosta tyllaa irti marengista välissä.)
  • Aloita kylkien pursotus pyrstöstä ja pursota sitten siiven kohdalle kiehkura.
  • Muista pursottaa siipiä molemmin päin, niin että eri kylkien siivet ovat peilikuvia toisilleen. 

  • Paista/kuivata uunissa 125℃ (100℃ kiertoilmalla) 1,5 tuntia.
  • Ota uuni pois päältä, raota hieman luukkua ja jätä marengit uuniin kuivumaan, mielellään vähintään kahdeksi tunniksi.
Hopeatoffeekastike 
  • Kuumenna kerma, maito ja hopeatoffeet kattilassa. Keitä hiljalleen kunnes toffeet ovat sulaneet. Lisää apteekin salmiakki (ja halutessasi mustaa elintarvikeväriä. Itse laitoin kastikkeeseen hieman lisäväriä, vaikka se aika tummaksi tulee karkeistakin.) Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
Valkosuklaa-mascarponevaahto
  • Sulata valkosuklaa mikrossa pienellä teholla. Vaahdota vispikerma, lisää valkosuklaa ja mascarpoe ja sekoita tasaiseksi.
Joutsenten kokoaminen
  • Pursota lautaselle soikea keko valkosuklaa-mascarponevaahtoa. Halutessasi voit pursottaa keosta ensin pesämäisen, laittaa keskelle marjoja ja peittää ne vielä vaahdolla. Näin saat myös vaahdon sisään marjoja makua antamaan.
  • Paina marenkisiivet vaahtokasan molemmille puolille ja purista niitä hieman yhteen. Tarvittaessa pusrsota marenkien väliin vielä lisää vaahtoa, jos vaahto jää hyvin matalaksi siipien väliin. 
  • Paina joutsenen kaulan alaosa vaahdon sisään.
  • Koristele selkä marjoilla ja ohuilla omenasiivuilla. 
  • Kaada hopeatoffeekastiketta kauhalla joutsenen ympärille. (Kastikkeeseen voi halutessaan ripotella vielä lisää marjoja.)
  • Tarjoile heti. 


Suomi 100 -jälkiruoka

Vaihtoehtoinen siipimalli.
Marenkijoutsen




Seuraa somessa:




https://www.facebook.com/taskuttaynna/?ref=aymt_homepage_panelhttps://fi.pinterest.com/taskutaynna/https://www.instagram.com/anniinie/

Kommentit

  1. Ei voi muuta sanoa kuin että vau! Ihan mielettömän kauniita! Tämä pitää laittaa muistiin ja kokeilla joskus. :)

    viikarivartti.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Upeat! Kuinka tuollaisen raaskii edes syödä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hetken pitää tietenkin ensin ihailla, niin sitten raaskii ”tuhota” nämä jälkkärit :D

      Poista
  3. Oi miten upea, niin kaunis♥ Tuota ei tosiaan raaski syödä:) Olet kyllä äärettömän taitava tekemään kaikkea!! Mukavaa joulun odottelua sinne♥

    VastaaPoista
  4. Testasin näitä itsenäisyyspäivänä, ja herättivät runsaasti ihastusta jälkiruokapöydässä. Ovat paitsi kauniita, myös erittäin herkullisia! Näistä taitaa tulla uusi perinne meidän itsenäisyyspäivään, kiitos reseptin jakamisesta! ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäpä mukava kuulla! Kiva että oli noin mieluisa resepti ☺️

      Poista

Lähetä kommentti